Irakilaisten pakkopalautettavien kristittyjen akuutti tilanne

Euroopan unioni on tehnyt Irakin kanssa sopimuksen pakkopalautuksista. Suomikin on aktivoitunut kesän aikana palauttamaan Irakiin henkilöitä, jotka ovat nuhteettomia ja hyvin kotoutuneita. Nyt palautetaan hyvin suomea puhuvia ahkeria työntekijöitä ja yksityisyrittäjiä. Nyt palautetaan myös kristityksi kääntyneitä.

Irakissa on kolme oikeusjärjestelmää:

– valtion lainsäädäntö, jonka toimeenpanoa poliisi valvoo

– islamilainen sharialaki, joka noudattamista uskonyhteisö valvoo

– heimolait, joiden perusteella tuomitaan heimo-oikeudenkäynneissä

Näistä kolmesta vahvimmilla viime vuosina on ollut heimolaki. Heimokokousten langettamia kuolemantuomioita tai tappolupia kristityksi kääntyneille on hyvin vaikea verifioida. Tämä on kuitenkin suurin uhka kristityksi kääntyneille. Siksi myös uhkan taso vaihtelee sukutaustasta riippuen. On vaikea luoda minkäänlaista kokonaiskuvaa kristityksi kääntyneiden uhkan tasosta. Yleisesti tunnettu tosiasia kuitenkin on, että mikäli heimo-oikeus on tuominnut henkilön kuolemaan, poliisi ei estä sitä, eikä rankaise tappajaa.

Jos oikeustie on käyty loppuun Suomessa, poliisi ennen pitkää pidättää turvapaikanhakijan ja siirtää säilöönottoyksikköön odottamaan palautuslentoa. Tässä vaiheessa keinot Suomessa useimmiten käytetty loppuun. Seuraavaksi pitää alkaa miettiä, miten tällainen uusi kristitty selviytyy Irakissa. Mikäli hänet palautetaan Pohjois-Irakin Kurdistaniin, on turvallisuustilanne aavistuksen parempi kuin eteläisessä Irakissa. Siirtyminen etelästä pohjoiseen maan sisällä ei ole yksinkertaista. Irakin kansalainen tarvitsee tietynlaisen viisumin voidakseen siirtyä oman maansa sisällä Kurdistanin autonomiselle alueelle. Siihen taas tarvitaan suosittelijat, joita suvun vihan kohteena oleva henkilö tuskin saa.

Olennaista on, että säilössä oleva henkilö ottaa hyvään talteen Suomessa olevan ystävänsä Whatsapp numeron. Se ei välttämättä pysy tallessa puhelimessa, sillä kun hän Irakissa hankkii paikallisen sim-kortin, hän saattaa menettää kaikki puhelimessaan olleet yhteystiedot. Viranomaiset saattavat myös takavarikoida puhelimen. Siksi numero pitää laittaa talteen johonkin muualle. Poliisi saattaa ottaa henkilön talteen pareiksi viikoksi tutkiakseen hänen tilannettaan. Mutta kun tämä vaarassa oleva kristitty sitten pääsee palaamaan vapaalle jalalle, hän arvioi tilanteensa. Kannattaa sopia ennakkoon, että hän silloin ottaa yhteyttä ystävään Suomessa ja ilmoittaa olevansa hengissä.

Irakissa on joitakin turvataloja. Jos nyt Irakissa oleva kristitty kokee olevansa vakavassa uhkatilanteessa, hän päättää, että elämä turvatalossa on parempaa kuin vapaana. Mikäli uusi kristitty arvioi olevansa vakavassa vaarassa, hän voi ilmoittaa Suomessa olevalle ystävälle uuden numeronsa ja kaupunginosan, jossa hän on. (Irakissa ei ole varsinaisia katuosoitteita, vaan sijainnit ilmoitetaan tiettyjen maamerkkien mukaan.) Suomessa oleva ystävä välittää tämän jälkeen yhteystiedot Open Doors- tai Marttyyrien Ääni -järjestölle jatkotoimenpiteitä varten. Tämän prosessin myötä vaarassa oleva ystävä pyritään saamaan turvapaikkaan maan sisällä.

Edellinen artikkeli
He saavat jäädä
Seuraava artikkeli
Kirjallinen kysymys kristityksi kääntyneiden turvapaikanhakijoiden kohtelusta